Jaglane mini placuszki dyniowe pikantne
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 0.5 szklanki maślanki
- 2/3 szklanek puree z dyni
- 3 łyżki mąki z cieciorki
- 2 łyżki mąki ryżowej (lub skrobi ziemniaczanej)
- 0.5 łyżeczki sody
- 1 duże jajko (można zastąpić zmielonym siemieniem 1 łyżka)
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka curry
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju (dajemy do ciasta)
- sól, pieprz
- Do podania: gęsty jogurt, nitki chili, sezam
Przygotowanie:
Krok 1
Miksujemy kaszę z jajkiem, dynią i maślanką na gładką masę.
Krok 2
Dodajemy mąkę, sodę, starty czosnek, olej i przyprawy i dalej miksujemy.
Krok 3
Masa będzie dość gęsta. Odstawiamy na pół godziny aby masa odpoczęła i związała.
Krok 4
Smażymy placuszki na posmarowanej tłuszczem (lub bez) patelni na średnim płomieniu, porcja 1 łyżka ciasta/ 1placuszek. Na przestudzone dajemy kleks gęstego jogurtu i posypujemy sezamem i nitkami chili.