Jajka faszerowane na ciepło
Składniki
- 10 jajek
- 1 pęczek natki pietruszki
- mała cebula
- 1 łyżka miękkiego masła
- do smaku sól
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i przekroić razem ze skorupą na pół w poprzek lub wzdłuż. Musimy to robić ostrym nożem i szybkim ruchem.
Krok 2
Skorupki troszkę się pokruszą, ale to raczej nieuniknione. Do miseczki wyjmujemy łyżeczką całe jajko uważając, aby zbytnio nie popsuć skorupek i nie nawkładać sobie ich cząstek do miski.
Krok 3
Jajka kroimy na drobniutkie kawałki, cebulkę również kroimy w kosteczkę, na końcu posiekać umytą osuszoną natkę.
Krok 4
Na patelni rozgrzewamy około łyżki tłuszczu (może być masło, margaryna, oliwa z oliwek) i układamy jajka farszem do patelni.
Krok 5
Smażymy na złoty kolor około 3 minut. Odsączyć jajka z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło lub na zimno.