Kalafiorowe tosty

Dodany przez: beatkawysocka (więcej moich przepisów)

Tosty,które można podać na milion sposobów. Tutaj w wersji z boczkiem, sadzonym jajem i AWOKADO <3 Można je zabrać ze sobą lub zjeść na ciepło po wyjęciu z tostera. Polecam również wersję z awokado, świeżym szpinakiem, pomidorem , czerwoną cebulą i bazylią!
Obejrzane: 20
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 0.5 szt kalafior
  • 3 szt jajko
  • 3 łyżki mąka gryczana ( lub inna według własnych upodobań)
  • 200 g mozarella (najlepiej starta)
  • 1 pęczek szczypiorek
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany Galeo
  • 1 szczpyta pieprz czarny mielony Galeo
  • 1 szczpyta sól
  • 1 szczpyta Kurkuma
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 4 szt boczek w plastrach
  • 4 szt jajko
  • 50 g awokado
  • 5 g masło klarowane
  • kilka świeża bazylia

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kalafior podzielić na różyczki i rozdrobnić w malakserze. Powstanie coś na kształt drobnego ryżu. Można go równiez po prostu zblendować.(jeśli masz słaby blender, można wcześniej delikatnie podgotować kalafior).

Krok 2

Rozdrobniony kalafior przełożyć do ściereczki (tetry) i odcisnąć nadmiar wody. Gotowy przełożyć do miski.

Krok 3

Do miski z kalafiorem dodajemy jajka, szczypiorek, ser mozarella, mąkę, czosnek granulowany, kurkumę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokąłdnie mieszamy, aż powstanie jednolita (mniej więcej) masa.

Krok 4

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Na blaszce rozłożyć papier do pieszenia i skropić delikatnie oliwą z oliwek.

Krok 5

Rozkładamy na papierze 4 równe placki na wysokość około 1,5-2 cm. Obok układamy 4 plastry boczku. Placki pieczemy około 15-20 minut, a boczek około 10.

Krok 6

Po wyciągnięciu rozgrzać toster lub gofrownicę i wsadzić gotowe placki. Piec około 2 minut. Gotowe tosty przełożyć na talerze.

Krok 7

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy 4 jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 8

Jajka, awokado i chips z boczku układamy na tostach. Dekorujemy świeżą bazylią. SMACZENGO :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×