Karp w galarecie

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 2066
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 karp - 1,5 - 1,8 kg
  • 1 kg cebuli
  • 200 g rodzynek
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 szt pieprzu ziarnistego
  • sok z cytryny
  • żelatyna
  • 2 białka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Karpia wypatroszyć, oczyścić, wyfiletować, odciąć głowę (wyciąć z niej skrzela! ) – bardzo dokładnie umyć.

Krok 2

Filety pokroić na kawałki szerokości około 4 cm.

Krok 3

Z głowy, szkieletu, cebuli, ¾ rodzynek z listkiem i przyprawami ugotować wywar. Posolić dopiero pod koniec gotowania. Przecedzić. Do ciepłego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu około 25 minut od zagotowania (łączny czas gotowania – około 30 minut). Zestawić z ognia i pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia.

Krok 4

Ostudzoną rybę wyjąć delikatnie z wywaru i wyjąć z niej ości.

Krok 5

Klarowanie - Wywar doprawić, dodać sok z cytryny do smaku. Do ostudzonego wywaru wlać roztrzepane białka i podgrzewać ciągle ubijając aż do zagotowania, następnie przecedzić przez filtr do kawy lub ściereczkę bawełnianą.

Krok 6

Do wywaru dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę (ilość żelatyny odpowiednia do ilość wywaru według przepisu na opakowaniu), dokładnie zamieszać. Pokryć dno naczynia galaretką, odstawić do zastygnięcia. Na zastygniętej ułożyć kawałki ryby i zalewać je stopniowo galaretką, dekorując pozostałymi rodzynkami uprzednio namoczonymi w galarecie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×