Karp w sosie piernikowym z bakaliami

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 3802
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Wywar - gotowanie ryby

  • 1 karp lub filety z karpia
  • 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
  • 3 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 5 zieli angielskich
  • do smaku sól

sos

  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 50 g rozkruszonego piernika
  • 40 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • do smaku sól
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rybę można ugotować w całości lub w „dzwonkach”. Rybę oczyścić (wypatroszyć, umyć…) i albo zostawić w całości albo pokroić w „dzwonka” wielkości około 4-5 cm.

Krok 2

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paseczki. Rodzynki sparzyć.

Krok 3

Przygotować wywar – ugotować obraną włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać cebulę, przyprawy – ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, włożyć do niego rybę. Gotować powoli 20-40 minut – zależy czy gotujemy płaty czy cała rybę.
Rybę wyjąć z wywaru, przykryć i trzymać w cieple.

Krok 4

Wywar przecedzić i odparować do około 700 ml.

Krok 5

Na suchej patelni skarmelizować cukier ( wsypać na patelnię cukier i podgrzewać go nie mieszając), dodać 5 łyżek wody, zagotować.

Krok 6

Piernik włożyć do garnka, wlać 200 ml wywaru rozgotować, przetrzeć przez sito.

Krok 7

Na patelni lekko zrumienić mąkę, dodać masło, dokładnie wymieszać i rozprowadzić wywarem, dodać wino, połączyć z resztą wywaru. Dodać przetarty piernik, karmel. Doprawić do smakumiodem i sokiem z cytryną. Następnie do sosu włożyć migdały i rodzynki.

Krok 8

Rybę podgrzać w piekarniku i polać sosem. Można podawać również na zimno.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×