Kiszona kapusta wigilijna z podgrzybkami i suszoną żurawiną

Dodany przez: kayah89 (więcej moich przepisów)

Kiszona kapusta wigilijna z podgrzybkami i suszoną żurawiną - najlepszy przepis tylko na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 5925
Porcje: 3
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Kapusta

  • 500 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła lub masła klarowanego
  • 0.5 łyżeczki kminku
  • 1 szt cebula (użyłam czosnkowej)
  • 0.5 szklanki białego wina (ewentualnie wody lub domowego bulionu)
  • 0.5 szklanki suszonej żurawiny

Grzyby

  • 200 g świeżych, mrożonych grzybów np. podgrzybków lub borowików
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę
  • 1 łyżka masła
  • 0.5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. W szerokim nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczki cebulę, zeszklić ją przez około 8 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas.

Krok 2

Dodać kapustę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka, w razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody lub wina. Na 5 minut przed końcem gotowania do kapusty dodać żurawinę.

Krok 3

Grzyby rozmrozić pod ciepłą wodą, osuszyć. Na patelni podgrzać oliwę razem z posiekanym czosnkiem, lekko go zrumienić. Dodać pokrojone na kawałeczki grzyby, doprawić je solą i pieprzem i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 - 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Grzyby bardziej dusić niż smażyć, na koniec dodać masło.

Krok 4

Dodać kilka łyżek wody, mąkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze nie rumieniąc przez pół minuty. Na koniec wymieszać z natką pietruszki. Przełożyć do garnka z kapustą i delikatnie wymieszać. Podgrzać przed podaniem

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×