Kosmiczne babeczki szpinakowe – z kozim serem i kawiorem z granatu
Składniki
Na babeczki:
- 300 g mąki
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 0.5 łyżki soli
- 1 opakowanie szpinaku Fit&Easy
- 0.5 opakowania serka mascarpone
- 100 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Do dekoracji:
- 2 opakowania puszystego serka koziego
- świeży rozmaryn lub tymianek
- 1 szklanka soku z owocu granatu
- 0.5 łyżki alginianu sodu do sferyfikacji
- 1 łyżka soli wapnia do sferyfikacji
- opcjonalnie
- konfitura z żurawiny
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie babeczek jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu. A oto sposób wykonania:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Pokrój dość drobno cebulę i 2 ząbki czosnku. Podsmaż je na oliwie. Następnie zmniejsz płomień i dodaj pół opakowania serka mascarpone. Pozwól by serek roztopił się na patelni. Następnie wrzuć na patelnię całe opakowanie szpinaku Fit&Easy. Mieszaj przez chwilę, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i zrobi się wiotki. Zestaw go z kuchenki do przestygnięcia.
W misce połącz jajka, mąkę, mleko, oliwę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zlej do piski płynny i przestudzony sos spod szpinaku. Całość wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta i szpinak z patelni. Delikatnie zamieszaj.
Przygotowana masę przełóż do formy do pieczenia babeczek. Ja użyłam formy silikonowej z zagłębieniami o małej średnicy. Dzięki temu uzyskałam 16 małych babeczek.
Wstaw foremkę do piekarnika na około 25 – 30 minut. Po upieczeniu wyjmij babeczki i odstaw je do ostygnięcia.
Pokrój zioła i połącz je z serkiem kozim.
Krok 2
I teraz czas na najlepsze:
Wyłuskaj ziarenka z owocu granatu. Wyciśnij z nich sok – na przykład przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Przy pomocy miksera połącz 1 szklankę soku z ½ łyżeczki alginianu sodu. Powstanie mieszanina o konsystencji rzadkiego kisielu.
W dużym garnku przygotuj 1 litr wody. Dodaj 1 płaską łyżkę chlorku wapnia i wymieszaj do rozpuszczenia soli.
Nabierz zagęszczony sok do strzykawki, a następnie wpuszczaj go po kropli do roztworu przygotowanego w garnku. Po utworzeniu kilkunastu kuleczek wyjmij je na sitku z garnka i przepłucz zimną wodą. Przełóż kawior do oddzielnej miseczki i przystąp do przygotowywania następnej partii kulek.
Udekoruj babeczki serkiem kozim, gałązkami rozmarynu i przygotowanymi kuleczkami z soku.
Wersja nieco mniej kosmiczna, ale równie pyszna, to babeczki udekorowane konfiturą z żurawiny.
Wyglądają równie pięknie i są błyskawiczne w przygotowaniu.