Kosmiczne babeczki szpinakowe – z kozim serem i kawiorem z granatu

Dodany przez: Karol_w_kuchni (więcej moich przepisów)

To był kosmiczny eksperyment. Eksperyment, który dla całej rodziny był doskonałą zabawą. Ponadto otworzył on przed nami niewyczerpane możliwości na przyszłość… Henio, nasz szczerbaty ośmiolatek, aktywnie uczestniczył w tworzeniu maleńkich kuleczek z soku. Dość szybko wpadł na pomysł, by następnym razem wykonać sztuczne oczy z mleka i poczęstować nimi kolegów. Mąż początkowo sceptycznie przyglądał się całej operacji , ale po chwili i on stał nad garnkiem ciekawie przyglądając się, jak powstaje kawior z soku. Zdobycie alginianu sodu oraz soli wapnia, przy pomocy których przeprowadza się proces sferyfikacji , stanowi pewne wyzwanie, ale nie jest misją skazaną na niepowodzenia. Raz zakupione produkty starczają na długo i pozwalają na wprowadzenie magii do kuchennych dokonań.
Obejrzane: 51
Porcje: 16
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Na babeczki:

  • 300 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0.5 łyżki soli
  • 1 opakowanie szpinaku Fit&Easy
  • 0.5 opakowania serka mascarpone
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Do dekoracji:

  • 2 opakowania puszystego serka koziego
  • świeży rozmaryn lub tymianek
  • 1 szklanka soku z owocu granatu
  • 0.5 łyżki alginianu sodu do sferyfikacji
  • 1 łyżka soli wapnia do sferyfikacji
  • opcjonalnie
  • konfitura z żurawiny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie babeczek jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu. A oto sposób wykonania:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Pokrój dość drobno cebulę i 2 ząbki czosnku. Podsmaż je na oliwie. Następnie zmniejsz płomień i dodaj pół opakowania serka mascarpone. Pozwól by serek roztopił się na patelni. Następnie wrzuć na patelnię całe opakowanie szpinaku Fit&Easy. Mieszaj przez chwilę, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i zrobi się wiotki. Zestaw go z kuchenki do przestygnięcia.
W misce połącz jajka, mąkę, mleko, oliwę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zlej do piski płynny i przestudzony sos spod szpinaku. Całość wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta i szpinak z patelni. Delikatnie zamieszaj.
Przygotowana masę przełóż do formy do pieczenia babeczek. Ja użyłam formy silikonowej z zagłębieniami o małej średnicy. Dzięki temu uzyskałam 16 małych babeczek.
Wstaw foremkę do piekarnika na około 25 – 30 minut. Po upieczeniu wyjmij babeczki i odstaw je do ostygnięcia.
Pokrój zioła i połącz je z serkiem kozim.

Krok 2

I teraz czas na najlepsze:
Wyłuskaj ziarenka z owocu granatu. Wyciśnij z nich sok – na przykład przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Przy pomocy miksera połącz 1 szklankę soku z ½ łyżeczki alginianu sodu. Powstanie mieszanina o konsystencji rzadkiego kisielu.
W dużym garnku przygotuj 1 litr wody. Dodaj 1 płaską łyżkę chlorku wapnia i wymieszaj do rozpuszczenia soli.
Nabierz zagęszczony sok do strzykawki, a następnie wpuszczaj go po kropli do roztworu przygotowanego w garnku. Po utworzeniu kilkunastu kuleczek wyjmij je na sitku z garnka i przepłucz zimną wodą. Przełóż kawior do oddzielnej miseczki i przystąp do przygotowywania następnej partii kulek.
Udekoruj babeczki serkiem kozim, gałązkami rozmarynu i przygotowanymi kuleczkami z soku.
Wersja nieco mniej kosmiczna, ale równie pyszna, to babeczki udekorowane konfiturą z żurawiny.
Wyglądają równie pięknie i są błyskawiczne w przygotowaniu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×