Koszyczki z nadzieniem

Dodany przez: elka72 (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 712
Porcje: 24
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

ciasto

  • 350 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 0.25 łyżeczki soli

nadzienie

  • 4 jajka ugotowane
  • 100 g wędzonego łososia
  • 0.5 awokado
  • 100 g twarogu
  • 0.5 szklanki groszku konserwowego
  • 1 czerwona cebula
  • 0.5 ogórka
  • 0.25 czerwonej papryki
  • 4 szklanki rzodkiewki
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili
  • szczypiorek
  • rzeżucha
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę wymieszać ze solą,dodać zimne masło. Masło posiekać,wymieszać z mąką,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm,foremką lub szklanką wykrawać porcje ciasta i wykleić nim natłuszczone foremki. Z części ciasta wyciąć taką ilość pasków o wym 1x10 cm ile mamy babeczek.Foremki z ciastem oraz paski ułożone w literę U ułożyć na blaszce i piec 15-20 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu babeczki delikatnie wyciągnąć i studzić ułożone na kratce.

Krok 2

Nadzienie I:

100 g wędzonego łososia

1/2 szkl. groszku konserwowego

2 ugotowane jajka

pół czerwonej cebuli

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki jogurtu greckiego

sól morska do smaku

świeżo mielony pieprz

Łososia (część odłożyć) pokroić na małe kawałki ,jajko w kosteczkę,cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski,dodać jogurt,przyprawić solą i pieprzem do smaku,delikatnie wymieszać. Gotowym nadzieniem napełnić koszyczki,udekorować kawałkiem łososia i listkiem pietruszki,w nadzienie włożyć pałączek.

Krok 3

Nadzienie II:

pół awokado

2 ugotowane jajka

pół czerwonej cebuli

2 łyżki jogurtu greckiego

chili w młynku

sól morska do smaku

1 łyżeczka soku z cytryny

Awokado pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny.Jajko również pokroić w kosteczkę,cebulę posiekać.Do miski włożyć wszystkie składniki,dodać jogurt,przyprawić chili i solą do smaku,delikatnie wymieszać. Gotowym nadzieniem napełnić koszyczki,udekorować posiekanym szczypiorkiem i w nadzienie włożyć pałączek . Nadzienie III:

100 g twarogu

pół świeżego ogórka

3-4 rzodkiewki

kawałek czerwonej papryki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej rzeżuchy

2 łyżki jogurtu greckiego

sól morska do smaku

świeżo mielony pieprz

Ogórka,rzodkiewkę i paprykę pokroić w drobną kostkę.Do miski rozkruszyć twaróg,dodać pokrojone warzywa,jogurt i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać i napełnić koszyczki. Na wierzchu udekorować plasterkiem ogórka. Do każdego koszyczka włożyć pałączek.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×