Krewetki imbirowo-limonkowe

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Dzisiaj coś co uwielbiam – krewetki imbirowo-limonkowe. Doskonałe na przystawkę, świetne na zupę i niepowtarzalne, np. na romantyczną kolację. Nie są już tak drogie jak kiedyś, niestety w większości sprzedawane już po obróbce termicznej – najczęściej ugotowane. Ale cóż, jak się nie ma co się lubi, to… no właśnie. I z tych można “wyczarować” coś dobrego.
Obejrzane: 527
Porcje: 1
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:
719kcal
kalorie
10g
węglowodany
46g
białko
56g
tłuszcze
1g
błonnik
124mg
cholesterol
19mg
magnez
26mg
wapń
2mg
żelazo

Składniki

  • 200 g gotowanych krewetek (całych)
  • 4 – 5 cm imbiru
  • limonka
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • kilka listków natki pietruszki
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Krewetki oczywiście myjemy pod bierzącą, zimną wodą i obieramy. Ja zostawiam głowy i ogony, ponieważ ładnie prezentują się na talerzu – odejmuję tylko pancerzyk z odwłoka (razem z nóżkami) i odrywam te bardzo długie “czułki/anteny” wychodzące z głowy. Jeśli chodzi o jelito, to w takich ugotowanych krewetkach jest już z nim problem i radzę je zostawić tak jak jest, żeby nie zniszczyć całej krewetki a w smaku to i tak już nic nam nie zmieni (co innego oczywiście, gdy mamy świeże krewetki – ale o tym napiszę przy innej okazji).

Krok 2

Jeśli mamy czas to warto byłoby zamarynować krewetki (na około 30 minut) w posiekanym drobno czosnku i imbirze z dodatkiem oliwy z oliwek i potem dopiero przesmażyć. Jeśli natomiast czasu nie mamy to posiekany drobno czosnek i imbir podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek, dodajemy krewetki i smażymy wszystko 1 – 2 minuty na dużym ogniu. W zupełności wystarczy to takim ugotowanym wcześniej krewetkom – chodzi tylko o to, żeby je podgrzać – zbyt długi czas smażenia sprawi, że będą gumowate.

Krok 3

Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, masło i skrapiamy wszystko sokiem z limonki. Smażymy do momentu roztopienia się masła.

Krok 4

To wszystko:) Kolejna prosta i szybka potrawa a można określić ją tylko jednym zdaniem “Palce lizać”. Krewetki podałem z grzankami z bagietki – wszystko po to, żeby móc się rozkoszować tym oliwno – maślanym sosem spod smażenia krewetek. Niebo w gębie – na prawdę polecam !

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×