Kuleczki jaglane
Składniki
- 10 dkg kaszy jaglanej
- 1 cebula czerwona
- 4 dkg sera pleśniowego Brie
- 3 dkg orzechów włoskich
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 opakowanie pieczywa 3 zboża Wasa
- 7 dkg mielonego indyka
- 1 białko
Sałata
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 10 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną prażymy na gorącej patelni. Następnie gotujemy dodając odrobinę soli. Najlepiej wsypać kaszę do szklanki i wlać dwukrotnie więcej wody niż zajmowała kasza. Do przestudzonej kaszy dodajemy mięso z indyka, zblanszowaną czerwoną cebulę, posiekane drobno orzechy, posiekaną pietruszkę i drobno utarty ser pleśniowy. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Do powstałej masy dodajemy białko i formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je z drobno pokruszonym pieczywem Wasa i obsmażamy na oliwie z oliwek. Następie pieczemy w kombiwarze przez około 20 minut w 150 stopniach. Powstała skorupka jest delikatna i bardzo chrupiąca :)
Krok 2
10 łyżek octu balsamicznego redukujemy z 2 łyżkami miodu i 1 łyżką soku pomarańczowego, do uzyskania sosu o lekko lejącej konsystencji. Mieszankę sałat płuczemy, suszymy dokładnie i polewamy naszym sosem.