Łódeczki jajeczne dla naszych pociech
Składniki
- 5 jajek
- 100 g piersi z kurczaka ugotowanej
- 3 łyżki szczypiorek usiekany
- 1 szt serek topiony
- 2 łyżki majonezu
- 1 g pieprzu czarnego do smaku
- 3 szt plastry sera żółtego
- 1 szt barwnik niebieski
- 2 szt rzodkiewki do ozdoby
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy ze skorupek.
Połowę jajek przekrawamy na pół. W miseczce rozrabiamy barwnik z 1/2 szklanki wody i wrzucamy białko.
Moczymy około 2 godzin.
Następnie odcedzamy na durszlaku i kroimy w kosteczkę.
Żółtka ucieramy z ugotowaną piersią z kurczaka, serkiem topionym ,szczypiorkiem,majonezem i pieprzem.
Na talerz wykładamy pokrojone niebieskie białko.
Do białych połówek jaj nakładamy farsz.
Ser kroimy w kształt trójkąta i nabijamy na wykałaczki, które wbijamy następnie w nadziane jajo.
W farsz wkładamy plaster rzodkiewki.
Gotowe żaglówki układamy na niebieskim białku - morzu.