Łosoś w brzoskwiniowej glazurze
Składniki
Łosoś
- 125 g łososia wędzonego
- 2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 3 garście szpinaku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
Pieczona rzodkiew
- kilka rzodkiewek
- kilka pomidorków
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Łososia umieścić w naczyniu do zapiekania. Posypać świeżo zielonym pieprzem lub rozdrobnionym w moździerzu (polecam tą wersję). Następnie nasmarować go dżemem z każdej strony, tak aby pokrywała go cienką warstwą.
Krok 2
Rzodkiewki umyć, pokroić na ćwiartki, posypać solą i pieprzem skropić oliwą. Ułożyć koło ryby.
Zapiekać całość około 15 minut w 200 stopniach.
Krok 3
W tym czasie szpinak przepłukać i potargać. Poddusić wraz z czosnkiem na patelni.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką oraz czubricą.
Krok 4
Pomidorki umyć i pokroić na połówki.
Krok 5
Gotowego łososia wyłożyć na podduszony szpinak.
Rzodkiew wymieszać z pomidorkami i ułożyć obok łososia.