Papryczki z quinoą
Składniki
- 16 papryczek
- 100 ml quinoa
- mięta
- 150 g cukinia
- chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
15-18 małych papryczek,
100 ml komosy,
1 cebula,
oliwa,
2 ząbki czosnku,
Komosę wsypać do garnka, zalać 200 ml zimnej wody, przykryć. Gotować na dużym ogniu do zagotowania. Następnie ognień zmniejszyć i gotować, aż komosa wchłonie wodę.
Krok 2
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek oraz posiekane chilli (mniej więcej łyżeczka do kawy).
Krok 3
Poddusić, aż cebula się zeszkli. Dodać quinoę, pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Krok 4
Papryki umyć, osuszyć, odciąć końcówki z ogonkiem. Wyjąć pestki. Wypełnić papryczki farszem.
Krok 5
Podawać na zimno.
Krok 6
Można również zapiec je w piekarniku. Jeżeli będziemy zapiekać, należy papryczki posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.