Pasta sardynkowa w awokado
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 sardynek bez ości i skóry La Gondola
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- pół dużej cytryny
- pół strączka chilli lub ostra pasta paprykowa
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka orzechów włoskich
- pół łyżeczek kolorowego pieprzu w ziarenkach
- mały kawałek parmezanu
- soli morskiej
- 2 łyżki dobrej oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Sardynki wyjmujemy z oliwy (zachowujemy ją) i razem z jogurtem i majonezem blendujemy, lub rozgniatamy widelcem (ja wolę, kiedy konsystencja pasty nie jest całkiem gładka). Dodajemy sól, pokrojoną papryczkę chilli lub ostrą pastę paprykową oraz sok z cytryny. Na koniec dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie oliwy pozostałej z konserwy. Do pasty można oczywiście dodać inne składniki, jak np. oliwki, posiekaną rukolę, rzeżuchę czy rukiew wodną.
Krok 2
Awokado kroimy wzdłuż, wybieramy pestkę i obieramy je ze skórki. Dobrze jest pogłębić nieco otwór po pestce, tak aby weszło w niego więcej sardynkowej pasty. Wydrążone cząstki awokado można dodać do pasty, lub zużyć w inny sposób. Całe awokado polewamy sokiem z cytryny, aby nam nie sczerniało.
Krok 3
Przygotowujemy „panierkę” do awokado: w moździerzu lekko rozcieramy czarny pieprz, grubą sól morską, podprażone płatki migdałowe i orzechy włoskie
Krok 4
Otaczamy w niej połówki awokado. Ustawiamy na talerzu, napełniamy pastą sardynkową i posypujemy startym parmezanem.