Pasta sardynkowa w awokado

Dodany przez: Luzomania (więcej moich przepisów)

Pasta sardynkowa w awokado
Pasta sardynkowa w awokado - Prosta pasta z dodatkiem chilli, podana w awokado z chrupiącą panierką z migdałów, orzechów i młotkowanego pieprzu. Sardynki wyjmujemy z oliwy (zachowujemy ją) i razem z jogurtem i majonezem blendujemy, lub rozgniatamy widelcem (ja wolę, kiedy konsystencja pasty nie jest całkiem gładka). Dodajemy sól, pokrojoną papryczkę chilli lub ostrą pastę paprykową oraz sok z cytryny. Na koniec dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie oliwy pozostałej z konserwy. Do pasty można oczywiście dodać inne składniki, jak np. oliwki, posiekaną rukolę, rzeżuchę czy rukiew wodną. Awokado kroimy wzdłuż, wybieramy pestkę i obieramy je ze skórki. Dobrze jest pogłębić nieco otwór po pestce, tak aby weszło w niego więcej sardynkowej pasty. Wydrążone cząstki awokado można dodać do pasty, lub zużyć w inny sposób. Całe awokado polewamy sokiem z cytryny, aby nam nie sczerniało. Przygotowujemy „panierkę” do awokado: w moździerzu lekko rozcieramy czarny pieprz,  grubą sól morską, podprażone płatki migdałowe i orzechy włoskie. Otaczamy w niej połówki awokado. Ustawiamy na talerzu, napełniamy pastą sardynkową i posypujemy startym parmezanem.
Obejrzane: 216
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 sardynek bez ości i skóry La Gondola
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • pół dużej cytryny
  • pół strączka chilli lub ostra pasta paprykowa
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • pół łyżeczek kolorowego pieprzu w ziarenkach
  • mały kawałek parmezanu
  • soli morskiej
  • 2 łyżki dobrej oliwy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Sardynki wyjmujemy z oliwy (zachowujemy ją) i razem z jogurtem i majonezem blendujemy, lub rozgniatamy widelcem (ja wolę, kiedy konsystencja pasty nie jest całkiem gładka). Dodajemy sól, pokrojoną papryczkę chilli lub ostrą pastę paprykową oraz sok z cytryny. Na koniec dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie oliwy pozostałej z konserwy. Do pasty można oczywiście dodać inne składniki, jak np. oliwki, posiekaną rukolę, rzeżuchę czy rukiew wodną.

Krok 2

Awokado kroimy wzdłuż, wybieramy pestkę i obieramy je ze skórki. Dobrze jest pogłębić nieco otwór po pestce, tak aby weszło w niego więcej sardynkowej pasty. Wydrążone cząstki awokado można dodać do pasty, lub zużyć w inny sposób. Całe awokado polewamy sokiem z cytryny, aby nam nie sczerniało.

Krok 3

Przygotowujemy „panierkę” do awokado: w moździerzu lekko rozcieramy czarny pieprz, grubą sól morską, podprażone płatki migdałowe i orzechy włoskie

Krok 4

Otaczamy w niej połówki awokado. Ustawiamy na talerzu, napełniamy pastą sardynkową i posypujemy startym parmezanem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×