Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1294
Porcje: 16
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1.5 kg mięsa drobiowego
  • 0.5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 marchew
  • 0.5 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczek soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 0.5 łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 240 g konfitury wiśniowej
  • 2.5 łyżeczki żelatyny spożywczej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do pasztetu możemy wykorzystać mięso pozostałe z rosołu.Jeśli takiego nie mamy to gotujemy po prostu z kurczaka i indyka rosół.Marchew,selera i pietruszkę gotujemy w bulionie.Wątróbkę myjemy,oczyszczamy,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie,aż się zrumieni.Cebulę i czosnek drobno siekamy.Rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę i czosnek.Smażymy do momentu,aż cebulka się zeszkli.Masło (100 g) rozpuszczamy.Mięso,wątróbkę,ugotowane warzywa i cebulkę mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajka,roztopione masło i wszystkie przyprawy.Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Pamiętajmy,że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony,gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż,a potem w poprzek.

Krok 2

Masę wykładamy do foremki,zostawiamy około 2 cm wolnego miejsca od góry.Pasztet przykrywamy papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C.Pieczemy około 70 minut w zależności od pojemności formy do pieczenia.Jeżeli chcemy aby wierzch pasztetu był rumiany,należy 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier.Gotowy pasztet wyjmujemy z piekarnika.Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Dodajemy konfiturę i miksujemy blenderem na jednolitą masę.Konfiturę wykładamy na jeszcze ciepły pasztet i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.Najlepiej zostawić pasztet na całą noc w lodówce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×