Pasztet wieprzowy z grzybami

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Przygotowując pasztet zawsze próbuję go na "surowo", doprawiam do smaku przed dodaniem jajek.
Obejrzane: 1933
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1.2 kg wieprzowiny (łopatka, szynka)
  • 100 g wołowiny
  • 600 g podgradla wieprzowego
  • 1 kg watróbki gęsiej lub innej drobiowej
  • 40 g grzybów suszonych
  • 6 ziarna pieprzu czarnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 120 g suchej bułki
  • 7 jajek
  • 100 ml brandy
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • imbir mielony
  • plastry surowego boczku do wyłożenia formy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek.

Krok 2

Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę.

Krok 3

Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.

Krok 4

Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE.

Krok 5

Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą.

Krok 6

Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.

Krok 7

Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×