Pasztet z cielęciny z żurawiną
Składniki
mięso na pasztet
- 2.5 kg karkówki cielęcej
- 400 g wieprzowiny
- 900 g podgradla wieprzowego
- 1 łyżeczka ziele angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 14 listków szałwii
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selara
- 1.5 kg watróbki z indyka lub kury
dodatki smakowe
- 200 g żurawiny suszonej
- 100 ml żurawinówki
- 180 g suchej bułki
- 300 g przecieru żurawinowego ze słoika
- 10 jajek
- 100 ml żurawinówki
- gałka muszkatołowa do smaku
- imbir mielony do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso na półmisek.
Krok 2
Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę.
Krok 3
Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.
Krok 4
Żurawinę suszoną zalać 100 ml żurawinówki i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia.
Krok 5
Zemleć mięso razem z wątróbką, odciśniętą bułką i przecierem żurawinowym.
Krok 6
Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając do niej żurawinę namoczoną w żurawinówce, żurawinówkę, doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą.
Krok 7
Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Krok 8
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.