Pasztet z kaczki

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Pasztet z kaczki
Pasztet z kaczki to prawdziwy smakołyk. Mięso z aromatycznymi grzybami jest wyborne. Osobiście nie znam lepszego połączenia składników. Pasztet z kaczki dobry o każdej porze dnia! Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę, odcinam tłuszcz i go topię. Następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam. Grzyby ugotować w bulionie z kaczki. Bułki namoczyć w bulionie, w którym gotowały się grzyby i roztopionym tłuszczu. Gdy namiękną odcisną, nie wylewać tłuszczu. Wątróbkę (może być kurza) podsmażyć na różowo w środku. Zemleć gotowane mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Masę mięsną dokładnie wymieszać - doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.
Obejrzane: 11630
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 kg mięsa z kaczki
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 kg wątróbki kaczej
  • 2 suche kajzerki
  • 6 jaj
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 100 ml bulionu z kaczki
  • 300 ml smalcu z kaczki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę, odcinam tłuszcz i go topię. Następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam.

Krok 2

Grzyby ugotować w bulionie z kaczki. Bułki namoczyć w bulionie, w którym gotowały się grzyby i roztopionym tłuszczu. Gdy namiękną odcisną, nie wylewać tłuszczu.

Krok 3

Wątróbkę (może być kurza) podsmażyć na różowo w środku.

Krok 4

Zemleć gotowane mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie.

Krok 5

Masę mięsną dokładnie wymieszać - doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.

Krok 6

Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×