Pasztet z żurawiną
Składniki
mięso na pasztet
- 2.4 kg cielęciny - karkówki
- 1 kg podgardla wieprzowego
- 600 g karkówki z dzika
- 2 kg wątróbki z gęsi
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 liście laurowe
- 20 g grzybów suszonych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
dodatki smakowe
- 200 g żurawiny suszonej
- 200 g borówki ze słoiczka
- 250 ml brandy
- 14 jajek
- 4 suche kajzerki
- gałka muszkatołowa do smaku
- imbir mielony do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- kilka plasterków boczku do wyłożenia foremek
Przygotowanie:
Krok 1
Cielęcinę, karkówkę z dzika, podgardle umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (tyle, aby zakrywała mięso), dodać przyprawy, warzywa i grzyby. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Wyjąć mięso i grzyby.
Krok 2
Wywar przecedzić i włożyć do niego suche bułki.
Krok 3
Żurawinę włożyć do garnka zalać 150 ml brandy, zagotować odstawić.
Krok 4
Wątróbkę podsmażyć na oleju. Nie wysmażajmy jej za bardzo, w środku powinna być lekko różowa, ale nie krwista.
Krok 5
Mięso, wątróbkę, żurawinę i odciśniętą bułkę zemleć trzykrotnie.
Krok 6
Dodać borówki ze słoika, resztę brandy, przyprawy – sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i imbir do smaku – potrzebne będzie sporo przypraw. Zawsze próbuję masę mięsną, ale robię to przed dodaniem jajek.
Krok 7
Następnie dodać jajka i dokładnie wyrobić.
Krok 8
Formy do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie ułożyć cienkie plasterki słoniny, układać masę mięsną. Wygładzić mokrą dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny.