Pasztet z żurawiną

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1763
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

mięso na pasztet

  • 2.4 kg cielęciny - karkówki
  • 1 kg podgardla wieprzowego
  • 600 g karkówki z dzika
  • 2 kg wątróbki z gęsi
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 20 g grzybów suszonych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego

dodatki smakowe

  • 200 g żurawiny suszonej
  • 200 g borówki ze słoiczka
  • 250 ml brandy
  • 14 jajek
  • 4 suche kajzerki
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • imbir mielony do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kilka plasterków boczku do wyłożenia foremek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cielęcinę, karkówkę z dzika, podgardle umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (tyle, aby zakrywała mięso), dodać przyprawy, warzywa i grzyby. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Wyjąć mięso i grzyby.

Krok 2

Wywar przecedzić i włożyć do niego suche bułki.

Krok 3

Żurawinę włożyć do garnka zalać 150 ml brandy, zagotować odstawić.

Krok 4

Wątróbkę podsmażyć na oleju. Nie wysmażajmy jej za bardzo, w środku powinna być lekko różowa, ale nie krwista.

Krok 5

Mięso, wątróbkę, żurawinę i odciśniętą bułkę zemleć trzykrotnie.

Krok 6

Dodać borówki ze słoika, resztę brandy, przyprawy – sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i imbir do smaku – potrzebne będzie sporo przypraw. Zawsze próbuję masę mięsną, ale robię to przed dodaniem jajek.

Krok 7

Następnie dodać jajka i dokładnie wyrobić.

Krok 8

Formy do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie ułożyć cienkie plasterki słoniny, układać masę mięsną. Wygładzić mokrą dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×