Pieczeń z jajek
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 0.75 puszki groszku
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 5 łyżek kaszy manny
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, wraz z pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 2
Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.