Pieczony i pikantny jarmuż
Składniki
- 3 garście jarmużu
- 4 łyżki oleju rzepakowego z chilli i bazylią
- 1 łyżeczka zielonej czubricy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka płatków czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Jarmuż umyj i posiekaj dość grubo. Polej olejem. Dokładnie wymieszaj, aby każdy listek był wysmarowany tłuszczem. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp czubricą. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Powinien delikatnie zbrązowieć i przyjemnie pachnieć.
Odczekaj chwilę, gdy będzie chrupiący i przełóż go na talerz. Skrop sokiem z cytryny i olejem balsamicznym a następnie schrup z przyjemnością. I jak? Ściskam, Niemięsojadka.