Pierogi z krewetkami/ sos a’la bisque / szpinak

Dodany przez: Monika Kowalewska (więcej moich przepisów)

Jestem wielbicielką krewetek, jadam je pod każdą postacią. Uwielbiam eksperymentować w kuchni dlatego pewnego razu robiąc pierogi pomyślałam, żeby poza klasycznymi pierogami z mięsem czy kapustą, spróbować zrobić je z krewetkami. Eksperyment się udał ! :)
Obejrzane: 56
Porcje: 1
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 200 g Mąki
  • 2 szt Jaja
  • 100 ml Mleka
  • 300 g Krewetek tygrysich (surowych)
  • 250 g Masła
  • 250 ml Śmietanki 36%
  • 0.5 szt Selera
  • 1 szt Marchwi
  • 0.5 szt Cebuli
  • 1 szt Pietruszki
  • 1 opakowanie Koncentratu pomidorowego
  • 150 ml Oleju rzepakowego
  • 3 szt Szalotki
  • 1 szt Papryczki chilli
  • 1 opakowanie Gałki muszkatołowej Galeo
  • 1 opakowanie Czosnku granulowanego Galeo
  • 1 opakowanie Pieprzu czarnego Galeo
  • 1 opakowanie Soli drobnej
  • 1 pęczek Naci pietruszki
  • 4 ząbki Czosnku
  • 150 g Szpinaku świeżego
  • 1 łyżka Cukru
  • 0.5 pęczka Trybuli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

CIASTO PIEROGOWE: Mąkę przesiać, połączyć z sola i jajami oraz ciepłym mlekiem, zagnieść i wyrobić ciasto.
FARSZ: Krewetki obrać, usunąć jelita i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę chili pokroić drobno. Na rozgrzaną patelnię dodać masło i przesmażyć szalotkę, czosnek i chili. Odstawić farsz do wystygnięcia. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować i uformować pierogi. Gotować we wrzącej osolonej wodzie około 3 minuty.
SOS: Skorupki z krewetek upiec. Marchew, selera, pietruszkę i cebulę obrać, zmielić i przesmażyć. Upieczone skorupy z krewetek gotować ze śmietanką i przesmażonymi warzywami, pod koniec przecedzić, dodać koncentrat, sól, pieprz i cukier.
SZPINAK: Zmacerować na emulsji maślanej, z dodatkiem gałki muszkatołowej i czosnku granulowanego Galeo.

Danie ułożyć na talerzu i ozdobić trybulą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×