Pierś z kaczki z sałatką z rukoli, truskawek i żurawiny z karmelizowaną cebulką
Składniki
Kaczka
- 200 g kacza pierś (ze skórą)
- 200 ml soku z mandarynki
- sól
- kolorowy pieprz
- garstka siana
Sałatka
- 200 g rukoli Fit&Easy
- 10-15 szt truskawek
- 100 g żurawiny w zalewie
- 100 ml oliwy
- 4 szt młodej cebuki
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Skórę nacinamy i mięso marynujemy w soku z mandarynki, soli i pieprzu. Zamarynowane mięso układamy na patelni skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz, po czym odwracamy mięsko i zamykamy przez 30 sek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20-30 min.
Krok 2
Przygotowujemy dresing do sałatki. Miksujemy 8 truskawek i połowę żurawiny, po czym dodajemy cienkim strumieniem oliwę. Doprawiamy do smaku. Rukolę myjemy i osuszamy. Do sałaty dodajemy pozostałe truskawki pokrojone w ćwiartki i pozostałą żurawinę. Miód karmelizujemy na patelni i przysmażamy na nim cebulkę.
Krok 3
Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 min, aby odpoczęło i zawiązało soki. W garnku układamy siano, na nim sitko i mięso. Podpalamy siano i kiedy zacznie mocno dymić zamykamy garnek pokrywką na ok 2 min. Lekko uwędzone mięso kroimy w plasterki.
Krok 4
Na talerz dajemy troszeczkę sosu, na którym układy pierś. Mięso posypujemy gruboziarnistą solą i pieprzem. Obok dajemy sałatkę i polewamy ją dresingiem. Na sałacie układamy karmelizowaną cebulkę. Podajemy z tostem posmarowanym masłem czosnkowym.