Placki ziemniaczane na zielono
Składniki
- 9 dużych ziemniaków
- 40 szt pokrzywy
- 1 pęczek szczypiorku cienkiego
- 40 g szpinaku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- 1 szt cebula
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obieramy i ścieramy na wąskich lub drobnych oczkach.
Zbieramy młode pokrzywy (same czubki do 4-6listków na 1 pokrzywie) i razem ze świeżym szpinakiem i szczypiorkiem płuczemy je pod bieżącą wodą.
Wszystką zieleninę siekamy – nie bardzo drobno, tak aby było widać kawałki posiekanych składników.
Obraną cebulę kroimy w kostkę.
Do utartych ziemniaków dodajemy wszystkie pokrojone składniki, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, nieco sol i pieprzu i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy olej, gdy osiągnie optymalnie wysoką temperaturę to zaczynamy smażyć nasze placuszki. Na jeden placuszek dawałam kopiastą łyżkę przygotowanej masy i smażyłam na rumiano z obu stron.
Placuszki podałam z dodatkiem soli i szczypiorku.