Placuszki marchewkowe ze szpinakiem
Składniki
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 3 łyżki płatków owsianych
- szczypta gałki muszkatołowej Galeo
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka masła orzechowego
- pół łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu Galeo
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Listki szpinaku bardzo dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać je drobno.
Krok 2
W rondlu rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucić szpinak. Doprawić szczyptą soli i gałką muszkatołową. Dusić przez kilka minut mieszając, aż liście zmniejszą swoją objętość.
Krok 3
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niej musztardę i masło orzechowe, wymieszać. Połączyć ze szpinakiem, dodać mąkę, płatki owsiane, sól i pieprz, wbić jajko i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wykładać po łyżce ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Krok 4
Placuszki podawać z bazyliowym pesto lub gęstym jogurtem.