Placuszki z zielonymi warzywami
Składniki
Składniki na placuszki
- 1 por
- 1 cukinia
- 1 1/2 szklanek liści jarmużu
- 0.75 szklanki komosy ryżowej
- 1 1/2 szklanek wody
- 1 szklanka żółtego sera
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka bazylii
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sos jogurtowy
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać odrobinę soli, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować około 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż komosa zmięknie. Komosę odcedzić z nadmiaru wody, przestudzić.
Krok 2
Por umyć i pokroić na cienkie plasterki (około 1 szklanki). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 1 i 1/2 szklanki). Por i cukinię oprószyć odrobiną soli i pozostawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Krok 3
Do komosy ryżowej dodać por, cukinię, jarmuż (drobno posiekany), bazylię, zmiażdżony czosnek i starty ser żółty. Jajka rozbełtać, wlać do komosy ryżowej i warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać.
Krok 4
Z gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.
Krok 5
Placuszki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 18 - 20 minut. W połowie pieczenia placuszki delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki powinny mieć ładny złoty kolor.
Krok 6
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Czosnek powinien być zmiażdżony.
Krok 7
Ciepłe placuszki podawać z sosem jogurtowym.
Smacznego:)