Placuszki z zielonymi warzywami

Dodany przez: Iwona Chmiel (więcej moich przepisów)

Placuszki z zielonymi warzywami to fantastyczny pomysł na danie. Przygotowane z jarmużem, porem, cukinią i marchewką są świetne dla wielbicieli warzyw. Użycie komosy ryżowej(quinoa) i mąki kukurydzianej pozwala uniknąć glutenu. Do tego wspaniały sos jogurtowy, który podkreśla smak placuszków z zielonymi warzywami. Smacznego!
Obejrzane: 486
Porcje: 16
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Składniki na placuszki

  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 1 1/2 szklanek liści jarmużu
  • 0.75 szklanki komosy ryżowej
  • 1 1/2 szklanek wody
  • 1 szklanka żółtego sera
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sos jogurtowy

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać odrobinę soli, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować około 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż komosa zmięknie. Komosę odcedzić z nadmiaru wody, przestudzić.

Krok 2

Por umyć i pokroić na cienkie plasterki (około 1 szklanki). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 1 i 1/2 szklanki). Por i cukinię oprószyć odrobiną soli i pozostawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Krok 3

Do komosy ryżowej dodać por, cukinię, jarmuż (drobno posiekany), bazylię, zmiażdżony czosnek i starty ser żółty. Jajka rozbełtać, wlać do komosy ryżowej i warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać.

Krok 4

Z gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.

Krok 5

Placuszki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 18 - 20 minut. W połowie pieczenia placuszki delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki powinny mieć ładny złoty kolor.

Krok 6

Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Czosnek powinien być zmiażdżony.

Krok 7

Ciepłe placuszki podawać z sosem jogurtowym.
Smacznego:)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×