Podgrzybki, słonina, sos bearneński

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Wreszcie są! Kurek już prawie nie ma, ale za to pojawiły się kolejne. Ja grzyby uwielbiam - pod każdą postacią, dlatego na samą myśl pojawia się uśmiech na twarzy. Połączenie nietypowe, ale... warto :)
Obejrzane: 287
Porcje: 1
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Podgrzybki i słonina

  • 100 g podgrzybków
  • 50 g słoniny
  • ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 20 g masła
  • gałązka tymianku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz

Sos bearneński

  • 2 żółtka
  • 50 g rozpuszczonego klarowanego masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanego estragonu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Słoninę marynujemy wędzoną papryką, solą i pieprzem - pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.

Krok 2

Słoninę smażymy na suchej patelni, na małym ogniu po około 5 minut z jednej i drugiej strony.

Krok 3

Podgrzybki oczyszczamy i smażymy na tłuszczu ze słoniny z dodatkiem masła przez 5 minut. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek i rozmaryn. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Całość posypałem świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Żółtka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej - trzeba uważać na intensywność parowania, żeby zbytnio nie podgrzać sosu i nie zrobić z niego jajecznicy :P

Krok 6

Stopniowo dolewamy ciepłe masło cały czas ubjając.

Krok 7

Na koniec dodajemy świeży estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 8

Sos powinien być aksamitny i gęsty.

Krok 9

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×