Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto
Składniki
Podpłomyki z siemieniem lnianym
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml przegotowanej letniej wody
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 garść siemienia lnianego
Pietruszkowe pesto
- 2 pęczki świeżej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk i będzie lekko sprężyste. Z dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki. Teflonową patelnię rozgrzewamy bardzo mocno, po czym układamy nasze placuszki i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i lekko nadmuchane z obu stron.
Krok 2
Pietruszkę płuczemy, po czym usuwamy grubsze ogonki, a resztę kroimy na trzy nieregularne części. Pokrojoną pietruszkę, posiekany ząbek czosnku, miód, oliwę, ocet, sok z cytryny i miód wlewamy do wysokiego naczynia. Doprawiamy pieprzem i solą.
Następnie miksujemy blenderem tak długo, aż uzyskamy piękną zieloną miksturę.
Krok 3
Ser z Wiżajn kroimy w kosteczkę (ja wybrałam wariant z suszonymi pomidorami i czosnkiem). Pesto przekładamy do słoika. Podpłomyki układamy na talerzu i zajadamy dowolnie.