Przegrzebki w cydrze
Składniki
- 20 przegrzebków
- 330 ml cydru jabłkowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany
- 150 g pieczarek
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 110 stopni. Wlej cydr i sok z cytryny do szerokiej i głębokiej patelni. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj oczyszczone i osuszone przegrzebki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż małże będą mięciutkie (ale nie gumowate!). Używając łyżki cedzakowej przełóż przegrzebki do naczynia żaroodpornego. Połóż 2 łyżki masła, zakryj naczynie folią aluminiową. Włóż do piekarnika, aby utrzymać ciepło małży. Pozostały płyn na patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zredukuje się do połowy.
Krok 2
2 pozostałe łyżki masła wymieszaj bardzo dokładnie z mąką - najlepiej widelcem, aż powstanie gładka pasta. Dodaj ją do płynu na patelni i delikatnie wmieszaj, aż sos stanie się gładki. Dodaj śmietanę 18% i gotuj jeszcze około 7 minut. Obrane małe pieczarki usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym, aż nabiorą brązowej barwy. Dopraw solą i pieprzem. Sos dopraw ewentualnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 3
Wyjmij przegrzebki z piekarnika i przełóż do sosu. Grzej jeszcze przez 2 minuty. Dodaj pieczarki. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wyłóż porcje z sosem do naczyń na tapas i podawaj od razu. Smacznego.