Puree z pasternaku
Puree z pasternaku - pasternak ma słodkawy posmak i po zmiksowaniu konsystencję ziemniaka...genialny delikatny smak i super dietetyczne warzywo Pasternak ma słodkawy posmak i po zmiksowaniu konsystencję ziemniaka...genialny delikatny smak- może zastąpić ziemniaki przy obiedzie. Można posypać ulubionymi ziołami!! mniam Świetne dla dzieci- zdrowe i smaczne. Pasternak obieramy i gotujemy 10 min w bulionie. Solimy. Pasternak gotuje się bardzo szybko. Po ugotowaniu blendujemy na gładką masę- możemy dosmaczyć wedle upodobań. Ja dodałam jeszcze dwie łyżki masła klarowanego. Pasternak swoim wyglądem przypomina korzeń pietruszki, pochodzi z rodziny selerowatych. Jest super dietetycznym warzywem, powinniśmy go jeść jak najczęściej. Zawiera dużo białka, skrobię, pektyny i dużo witaminy C.