Purpurowe śledzie moczone w zakwasie z czerwonego barszczu z gruszką cynamonowo-goździkową

Dodany przez: Gotowanie z Pasja (więcej moich przepisów)

Nie mam zielonego pojęcia, co mnie do tego przepisu skłoniło. Najprawdopodobniej wszystko zaczęło się od koloru purpurowego i pistacji niesolonej, która ma niezwykle intensywny zielony kolor. Najważniejsze jednak, że smak wyszedł wprost obłędny i jak na razie uważam, że to jest mój najlepszy przepis śledziowy. Dlatego spieszę podzielć się nim z Wami, zwłaszcza że naprawdę jest prosty do przygotowania, wymaga tylko pewnego zaplanowania, bo kolor purpurowy osiągnie się dopiero, gdy śledź długo poleży w zalewie.
Obejrzane: 1888
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 8 płatów śledziowych a la matias
  • 2 gruszki
  • 500 ml zakwasu na barszcz czerwony
  • 1 ugotowany burak
  • 2 łyżki śmietany 18% do sosów
  • 4 łyżki masła
  • 6 goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka pistacji niesolonych
  • szczypta soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zalać śledzie 400 ml zakwasu na barszcz czerwony i zostawić na noc w lodówce.

Krok 2

Rozgnieść w moździerzu goździki, dodać cynamon i przyprawę do pierników i wymieszać.

Krok 3

Pokroić gruszki na ćwiartki. Podgrzać połowę masła, dodać przyprawy i chwilę podsmażyć, dodać gruszki i obsmażyć z każdej strony, a następnie wyjąć i skropić sokiem z cytryny.

Krok 4

Podgrzać resztę zakwasu na barszcz i odparować 2/3 objętości, dodać śmietanę, sól i resztę masła.

Krok 5

Pokroić ugotowane buraki w kostkę wielkości 1 cm.

Krok 6

Układać śledzie i gruszkę obok śledzia, na śledziu lub zawinąć gruszkę płatami śledzia, posypać pistacjami, ułożyć kostkę gotowanego buraka i polać obok sosem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×