Quiche z kurkami

Dodany przez: Marcello (więcej moich przepisów)

Zaskakujący obiad lub kolacja? Postaw na quiche z kurkami i ciesz się nowoczesną i smaczną kuchnią! Piękny placek z leśnymi przysmakami jest w zasięgu ręki :)
Obejrzane: 2315
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Kruche Ciasto

  • 1.5 kubka mąki pszennej lub tortowej
  • 125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200g )
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 50 dkg kurek
  • 200 ml śmietany minimum 18%
  • 0.5 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 20 dkg startego gruyere'a
  • 2 jajka
  • 3 szalotki
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania formy
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 sek do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośredni na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodówki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Na patelni z oliwą podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy oczyszczone kurki, doprawiamy i smażymy do całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.

Krok 3

Do miski wrzucamy: śmietanę, starty ser, jajka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy przestudzone grzyby, doprawiamy wedle uznania, mieszamy.

Krok 4

Piekarnik rozgrzewany do temperatury 180 stopni. Masę wylewamy na uprzednio upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Masa powinna się ściąć i zarumienić. Danie podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×