Rolada serowa faszerowana szynką i jajkami

Dodany przez: Justyna Kurnyta (więcej moich przepisów)

Rolada serowa faszerowana szynką i jajkami
Rolada serowa faszerowana szynką i jajkami to fajny sposób na szybki obiad. Jest łatwiejsza niż się wydaje, przygotujesz ją w 60 minut. Jak przygotować roladę serową? W garnku zagotowujemy dużo wody, wyłączamy i czekamy 5 minut. Następnie wrzucamy zapakowany w folii  ser żółty na około 30-40 minut, aż będzie cały miękki. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i jak przestygną obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, szynkę również kroimy w kostkę. Masło ucieramy do puszystości, następnie dodajemy serki topione i miksujemy mikserem na gładką masę. Dodajemy pokrojone jajka, szczypiorek i szynkę. Wszystko łyżką mieszamy i na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Na stolnicy rozkładamy folię spożywczą. Bardzo miękki ser wyjmujemy z wody i opakowania i wykładamy na rozłożoną folię. Przykrywamy drugim takim samym kawałkiem folii i delikatnie za pomocą wałka rozwałkowujmy na prostokąt. Na rozwałkowany ser wykładamy przygotowany farsz, zostawiając z obu stron półtora centymetrowy wolny margines. Przy pomocy folii zwijamy w miarę ściśle roladę, owijamy mocno w folię i wkładamy do lodówki na około 24 godziny
Obejrzane: 7761
Porcje: 20
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 400 g sera żółtego Gouda zapakowanego w grubej foli w kawałku
  • 200 g serka topionego
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 0.5 pęczka drobnego szczypiorku
  • 300 g szynki konserwowej
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W garnku zagotowujemy dużo wody, wyłączamy i czekamy 5 minut. Następnie wrzucamy zapakowany w folii ser żółty na około 30-40 minut, aż będzie cały miękki.

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i jak przestygną obieramy i kroimy w kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy, szynkę również kroimy w kostkę.
Masło ucieramy do puszystości, następnie dodajemy serki topione i miksujemy mikserem na gładką masę.
Dodajemy pokrojone jajka, szczypiorek i szynkę. Wszystko łyżką mieszamy i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Na stolnicy rozkładamy folię spożywczą. Bardzo miękki ser wyjmujemy z wody i opakowania i wykładamy na rozłożoną folię. Przykrywamy drugim takim samym kawałkiem folii i delikatnie za pomocą wałka rozwałkowujmy na prostokąt.

Krok 4

Na rozwałkowany ser wykładamy przygotowany farsz, zostawiając z obu stron półtora centymetrowy wolny margines.

Krok 5

Przy pomocy folii zwijamy w miarę ściśle roladę, owijamy mocno w folię i wkładamy do lodówki na około 24 godziny

Krok 6

Gotową roladę kroimy w około półtora centymetrowe plastry.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×