Rolada serowa faszerowana szynką i jajkami
Składniki
- 400 g sera żółtego Gouda zapakowanego w grubej foli w kawałku
- 200 g serka topionego
- 100 g masła
- 4 jajka
- 0.5 pęczka drobnego szczypiorku
- 300 g szynki konserwowej
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku zagotowujemy dużo wody, wyłączamy i czekamy 5 minut. Następnie wrzucamy zapakowany w folii ser żółty na około 30-40 minut, aż będzie cały miękki.
Krok 2
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i jak przestygną obieramy i kroimy w kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy, szynkę również kroimy w kostkę.
Masło ucieramy do puszystości, następnie dodajemy serki topione i miksujemy mikserem na gładką masę.
Dodajemy pokrojone jajka, szczypiorek i szynkę. Wszystko łyżką mieszamy i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Na stolnicy rozkładamy folię spożywczą. Bardzo miękki ser wyjmujemy z wody i opakowania i wykładamy na rozłożoną folię. Przykrywamy drugim takim samym kawałkiem folii i delikatnie za pomocą wałka rozwałkowujmy na prostokąt.
Krok 4
Na rozwałkowany ser wykładamy przygotowany farsz, zostawiając z obu stron półtora centymetrowy wolny margines.
Krok 5
Przy pomocy folii zwijamy w miarę ściśle roladę, owijamy mocno w folię i wkładamy do lodówki na około 24 godziny
Krok 6
Gotową roladę kroimy w około półtora centymetrowe plastry.