Rolmopsy gotowane Eli
Składniki
- 4 podwójne płaty świeżego śledzia
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 małe cebule
- 2 łyżeczki musztardy
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 1 szklanka wody
- 0.5 szklanki octu
- 0.5 oleju
- do smaku cukier
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 16 wykałaczek
Przygotowanie:
Krok 1
Płaty śledziowe umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i wyciąć grzbiety.Powstanie osiem pojedynczych płatów.
Krok 2
Ogórki przekroić wzdłuż na pól i każdą połówkę jeszcze raz w poprzek,powstanie 8 ćwiartek.
Krok 3
Cebule obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki.
Krok 4
Każdy płat oprószyć solą,pieprzem i posmarować musztardą.
Krok 5
Na każdym płacie położyć (na szerszym końcu) po ćwiartce ogórka i cebuli.
Krok 6
Śledzie zwinąć i każdy spiąć dwoma wykałaczkami.
Krok 7
Rolmopsy włożyć do rondla. W garnku wymieszać wodę,ocet,olej,doprawić solą,pieprzem,cukrem i zalać rolmopsy. Do rondla dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 8
Rolmopsy zagotować i gotować na małym ogniu około 8 minut. Rondel zdjąć z ognia i odstawić rolmopsy do ostygnięcia.
Krok 9
Zimne rolmopsy włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby smaki się przegryzły.Smacznego!