Rozgrzewający pasztet

Dodany przez: eli_555 (więcej moich przepisów)

Rozgrzewający pasztet drobiowy jest cudowny! Przygotowujemy go  z dodatkiem kaszy jaglanej, słoniny, wątróbki indyczej i warzywami. Całość doprawiamy i gotowe! Rozgrzewający pasztet to świetna przystawka!
Obejrzane: 469
Porcje: 16
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg ćwiartek kurczaka
  • 25 dkg słoniny
  • 25 dkg wątróbki indyczej
  • 0.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0.5 szklanki orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 6 cebul
  • 12 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 0.25 selera
  • 12 ziel angielskich
  • 4 listki laurowe

Do smaku

  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jarzyny obrać i umyć. Czosnek obrać.

Krok 2

Cebule obrać i 3 przypiec na blasze lub suchej patelni teflonowej.

Krok 3

Udka kurczaka umyć. Włożyć do garnka. Dodać jarzyny, przypieczone cebule, 6 ząbków czosnku,6 ziaren ziela angielskiego, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie.

Krok 4

Wyjąć mięso i jarzyny z wywaru. Jarzyny wykorzystać do sałatki. Wywar przecedzić.

Krok 5

Słoninę pokroić w grubsze paski. Zalać wywarem (tak, żeby słonina była przykryta). Gotować około 10 minut i wyjąć z wywaru.

Krok 6

Wątróbkę umyć, usunąć błony i tłuszcz. Włożyć wątróbkę do wywaru (w którym gotowała się słonina) i chwilę gotować.

Krok 7

Kaszę jaglaną gotować w szklance osolonego wrzątku przez 15 minut i ostudzić.

Krok 8

Mięso oddzielić od kości. Zmielić w maszynce z drobnymi oczkami mięso, słoninę, wątróbkę, pozostałe 3 cebule i 6 ząbków czosnku.

Krok 9

Pozostałe 6 ziaren ziela angielskiego zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu.

Krok 10

Do mięsa dodać ostudzoną kaszę, posiekane orzechy, żółtka, zmielone ziele angielskie i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszać.

Krok 11

Białka ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Krok 12

Masę pasztetową wyłożyć do teflonowej lub silikonowej (może być zwykła stalowa wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą) dużej keksówki.

Krok 13

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pasztet włożyć do piekarnika i piec około 70-80 minut. Do piekarnika włożyć garnuszek z wodą, żeby podczas pieczenia pasztet nie wysechł. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×