Rozgrzewający pasztet
Składniki
- 1 kg ćwiartek kurczaka
- 25 dkg słoniny
- 25 dkg wątróbki indyczej
- 0.5 szklanki kaszy jaglanej
- 0.5 szklanki orzechów włoskich
- 3 jajka
- 6 cebul
- 12 ząbków czosnku
- 2 marchewki
- pietruszka
- 0.25 selera
- 12 ziel angielskich
- 4 listki laurowe
Do smaku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Krok 1
Jarzyny obrać i umyć. Czosnek obrać.
Krok 2
Cebule obrać i 3 przypiec na blasze lub suchej patelni teflonowej.
Krok 3
Udka kurczaka umyć. Włożyć do garnka. Dodać jarzyny, przypieczone cebule, 6 ząbków czosnku,6 ziaren ziela angielskiego, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie.
Krok 4
Wyjąć mięso i jarzyny z wywaru. Jarzyny wykorzystać do sałatki. Wywar przecedzić.
Krok 5
Słoninę pokroić w grubsze paski. Zalać wywarem (tak, żeby słonina była przykryta). Gotować około 10 minut i wyjąć z wywaru.
Krok 6
Wątróbkę umyć, usunąć błony i tłuszcz. Włożyć wątróbkę do wywaru (w którym gotowała się słonina) i chwilę gotować.
Krok 7
Kaszę jaglaną gotować w szklance osolonego wrzątku przez 15 minut i ostudzić.
Krok 8
Mięso oddzielić od kości. Zmielić w maszynce z drobnymi oczkami mięso, słoninę, wątróbkę, pozostałe 3 cebule i 6 ząbków czosnku.
Krok 9
Pozostałe 6 ziaren ziela angielskiego zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu.
Krok 10
Do mięsa dodać ostudzoną kaszę, posiekane orzechy, żółtka, zmielone ziele angielskie i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszać.
Krok 11
Białka ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Krok 12
Masę pasztetową wyłożyć do teflonowej lub silikonowej (może być zwykła stalowa wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą) dużej keksówki.
Krok 13
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pasztet włożyć do piekarnika i piec około 70-80 minut. Do piekarnika włożyć garnuszek z wodą, żeby podczas pieczenia pasztet nie wysechł. Smacznego!