Rożki serowe
Składniki
- kilka gałązek świeżego oregano
- 250+ trochę do podsypania g mąki pszennej
- 1 szt jajko
- 250 g twarogu półtłustego
- 120 g sera camembert
- 120 g sera żółtego
- 250 g masła
- 150 g fety
- 1 opakowanie ziół prowansalskich firmy Galeo
- 2-3 łyżek ostrej papryki firmy Galeo
- 1 opakowanie estragonu firmy Galeo
- 1 szczpyta sól
- 1 szczpyta pieprz
- 1 opakowanie oregano firmy Galeo
Przygotowanie:
Krok 1
Fetę kroimy w kostkę, ser camembert w plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce.
Krok 2
Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło, twaróg, jajko, szczyptę soli, pieprzu oraz łyżkę oregano (i opcjonalnie pozostałych ziół) i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. W trakcie wałkowania podsypujemy mąką, żeby ciasto nie przyklejało się do stolnicy.
Krok 3
Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty o boku około 10 cm. Na środku każdego kwadratu układamy kilka kostek fety, plasterek sera camembert i posypujemy je ziołami prowansalskimi, oregano, estragonem i ostrą papryką, a następnie sklejamy przeciwległe rogi tworząc rożki. Wierzch każdego rożka posypujemy startym serem żółtym i oregano. Tak przygotowane rożki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 20 minut.
Krok 4
Upieczone rożki układamy na talerzu i dekorujemy gałązkami świeżego oregano. Możemy podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.