Ryba po grecku

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Ryba po grecku
Ryba po grecku Przepis mamy mojego męża, podobno w rodzinie od wielu lat. Prawdziwa świąteczna tradycja. Cebulę kroimy bardzo cienko w piórka. Lekko podsmażamy na oleju, szkląc ją. Marchewki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy na patelnię z olejem dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy, po ok 10 minutach dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę, dusimy razem kolejne 5-7 min. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, dodajemy sól i pieprz. Ważne aby po dodaniu przecieru i ketchupu sos nie był zbyt płynny oraz za suchy. Konsystencję najlepiej widać na zdjęciach. Umytego i osuszonego dorsza kroimy na mniejsze porcje. Solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące. Smażymy na złoty kolor. Pu zdjęciu z patelni, kawałki ryby ułożyć na ręczniku papierowym, nadmiar tłuszczu odsączy się. Na półmisku układamy kawałki ryby oraz przygotowany sos. Gotowe, smacznego :)
Obejrzane: 25219
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
278,9kcal
kalorie
25,1g
węglowodany
23,3g
białko
11,5g
tłuszcze
4,8g
błonnik
58,3mg
cholesterol
69,4mg
magnez
66,5mg
wapń
2,2mg
żelazo

Składniki

  • 70 dkg filetów z dorsza, może być inna biała ryba
  • 7 marchewek średniej wielkości
  • 4 cebule średniej wielkości
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml ketchupu
  • 4 łyżki mąki do obtaczania ryby
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę kroimy bardzo cienko w piórka. Lekko podsmażamy na oleju, szkląc ją.

Krok 2

Marchewki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy na patelnię z olejem dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy, po ok 10 minutach dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę, dusimy razem kolejne 5-7 min. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, dodajemu sól i pieprz. Ważne aby po dodaniu przecieru i ketchupu sos nie był zbyt płynny oraz za suchy. Konsystencję najlepiej widać na zdjęciach.

Krok 3

Umytego i osuszonego dorsza kroimy na mniejsze porcje. Solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące. Smażymy na złoty kolor.
Pu zdjęciu z patelni, kawałki ryby ułożyć na ręczniku papierowym, nadmiar tłuszczu odsączy się.

Krok 4

Na półmisku układamy kawałki ryby oraz przygotowany sos. Gotowe, smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×