Ryba po grecku
Składniki
- 70 dkg filetów z dorsza, może być inna biała ryba
- 7 marchewek średniej wielkości
- 4 cebule średniej wielkości
- 3 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 150 ml ketchupu
- 4 łyżki mąki do obtaczania ryby
- olej do smażenia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę kroimy bardzo cienko w piórka. Lekko podsmażamy na oleju, szkląc ją.
Krok 2
Marchewki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy na patelnię z olejem dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy, po ok 10 minutach dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę, dusimy razem kolejne 5-7 min. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, dodajemu sól i pieprz. Ważne aby po dodaniu przecieru i ketchupu sos nie był zbyt płynny oraz za suchy. Konsystencję najlepiej widać na zdjęciach.
Krok 3
Umytego i osuszonego dorsza kroimy na mniejsze porcje. Solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące. Smażymy na złoty kolor.
Pu zdjęciu z patelni, kawałki ryby ułożyć na ręczniku papierowym, nadmiar tłuszczu odsączy się.
Krok 4
Na półmisku układamy kawałki ryby oraz przygotowany sos. Gotowe, smacznego :)