Rzodkiewkowiec

Dodany przez: Ania_L (więcej moich przepisów)

Rzodkiewkowiec: zdrowy, niskokaloryczny i co najważniejsze kolorowy. Przygotowałam go na wielkanocne śniadanie, ale jest idealny również na co dzień.
Obejrzane: 1111
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Warstwa rzodkiewkowa:

  • 6 pęczek rzodkiewek
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 0.33 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki majonezu

Warstwa jogurtowa:

  • 450 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0.33 szklanki gorącej wody
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • kiełki rzodkiewki
  • 2-3 rzodkiewki do dekoracji
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Warstwa rzodkiewkowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy blenderem, tak aby utworzyły coś w rodzaju musu lub papki :) Dodajemy do niej jogurt, majonez i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2

Warstwa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia, a gdy wystygnie łączymy ją z jogurtem i majonezem.

Krok 3

Będziemy potrzebowali 2 foremki o takim samym kształcie, ale różniące się odrobinę wielkością. Mniejszą foremkę (użyłam takiej o wymiarach 22x9 cm) wykładamy folią aluminiową. Na jej dno wylewamy 1/3 masy rzodkiewkowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy warstwa stężeje, układamy na niej jajka ugotowane na twardo i zalewamy pozostałą masą rzodkiewkową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Większą foremkę (o wymiarach 24x11 cm) również wykładamy folią aluminiową. Na jej dno wylewamy tyle masy jogurtowej, żeby utworzyła około 1 - 1,5 cm warstwę i wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej stężałą warstwę rzodkiewkową, którą wcześniej delikatnie wyciągnęliśmy z foremki. Masę rzodkiewkową układamy na środku masy jogurtowej, tak aby z każdej strony pozostało mniej więcej tyle samo miejsca. Wolne przestrzenie po bokach foremki zalewamy pozostałą masą jogurtową, a gdy coś jej zostanie, to wylewamy ją również na wierzch. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia, a gdy stężeje, wyciągamy rzodkiewkowca z foremki i układamy na talerzu do góry dnem. Na wierzchu układamy kiełki rzodkiewki. Rzodkiewkowca możemy również udekorować rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki.

Krok 4

Jeśli nie macie czasu lub odpowiednich foremek, możecie rzodkiewkowa przygotować w łatwiejszy sposób. Dowolną foremkę wyłóżcie folią aluminiową. Na jej dno wylejcie połowę masy jogurtowej i włóżcie do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, wylejcie na nią 1/3 masy rzodkiewkowej. Gdy masa rzodkiewkowa stężeje, ułóżcie w niej jaja ugotowane na twardo i zalejcie pozostałą masą rzodkiewkową. Gdy całość stężeje, wylejcie do foremki pozostałą masę jogurtową. Dalej postępujcie tak jak we wcześniejszym sposobie przygotowania rzodkiewkowca, czyli udekorujcie go kiełkami i rzodkiewkami.

Krok 5

W ogóle możecie się dowolnie bawić warstwami i na przykład stworzyć rzodkiewkowca z 1-centymetrowych na przemian ułożonych warstw. W przepisie majonez możecie zastąpić chrzanem, a do masy jogurtowej możecie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×