Sałata z rukoli, pomidorków koktajlowych z parmezanem

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Sałata z rukoli, pomidorków koktajlowych z parmezanem
Sałata z rukoli, pomidorków koktajlowych z parmezanem mega włoski klasyk, który uwielbiam i bardzo często robię. Słoneczne Włochy w czystej postaci, kto przynajmniej raz był we Włoszech rozpozna to połączenia składników bezbłędnie. Lubię tą sałatkę ponieważ robi się ją w 5 minut. Jeśli masz składniki pod ręką sama się zrobi :). jak szybko przygotować to włoskie smakowe cudo? Rukolę umyj, osusz. Przełóż rukolę do misy. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki. Ułóż na rukoli. Do kubka wlej oliwę i ocet balsamiczny, dodaj rozdrobniony (lub wyciśnięty) czosnek, sól do smaku. Dobrze wymieszaj i polej sałatę. Przemieszaj wszystkie składniki. Posyp startym parmezanem i kolorowym pieprzem. Gotowe :) Sałata ta jest świetna samodzielnie ale może być też super uzupełnieniem dla dan mięsnych. Rukola jest super warzywem: Jest bardzo dobrym źródłem folianów (B9) oraz witamin A i C. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K, potas, wapń, magnez i żelazo, a także białko roślinne, cukry, błonnik, chlorofil. Jest także źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasycone, kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 i olejków eterycznych, które stymulują apetyt, wspomagają trawienie, oczyszczają organizm i poprawiają krążenie. Jedzmy rukolę :)
Obejrzane: 14822
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:
167,9kcal
kalorie
1,7g
węglowodany
10,6g
białko
13,6g
tłuszcze
0,1g
błonnik
40,1mg
cholesterol
24,8mg
magnez
180,7mg
wapń
2,0mg
żelazo

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól do samku
  • pieprz kolorowy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rukolę umyj, osusz. Przełóż rukolę do misy.

Krok 2

Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki. Ułóż na rukoli

Krok 3

Do kubka wlej oliwę i ocet balsamiczny, dodaj rozdrobniony (lub wyciśnięty) czosnek, sól do smaku. Dobrze wymieszaj i polej sałatę.
Przemieszaj wszystkie składniki. Posyp startym parmezanem i kolorowym pieprzem. Gotowe :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×