Sałatka gyros
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa Gyros
- 1 łyżka masła
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 7 ogórków konserwowych
- 2 niewielkie czerwone cebule
- 1 średnia kapusta pekińska
- ketchup
- majonez
Przygotowanie:
Krok 1
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.
Krok 2
W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
(dla wielbicieli majonezu można dodać jeszcze jedną warstwę majonezu, ale uważam że jest to już przesada).
Smacznego!
p.s.
jako urozmaicenie można dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku do majonezu, razem z solą i pieprzem - wtedy jest ostrzejsza.
Lub jeszcze jak ktoś lubi prażoną cebulkę i wytopiony boczek pokrojony w słupki i wysmażony z tłuszczyku...