Sałatka z jarmużem

Dodany przez: karolinna (więcej moich przepisów)

Przepis, który proponuję, na pierwszy rzut oka może wydawać się daleki od kulinarnego sukcesu, warto jednak zaryzykować i dać mu szansę. Połączenie lekko gorzkiego smaku jarmużu oraz słodkich owoców sprawia, że jest to jedna z najciekawszych i najsmaczniejszych propozycji na sałatkę jaką możemy się uraczyć wiosenną porą.
Obejrzane: 602
Porcje: 2
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Sałatka:

  • 200 g jarmużu, umytego, osuszonego i pozbawionego łodyg
  • 1 szt owocu kaki (można zastąpić śliwkami)
  • 1 szt jabłka
  • 1 szt pomarańczy
  • 1 garść prażonych migdałów, słonecznika, pestek dynii lub orzechów.

Sos (ok. 3/4 szklanki):

  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej typu dijon)
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 0.5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 szczpyta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka świeżego soku z pomarańczy
  • 40 ml octu ryżowego lub białego octu winnego
  • 60 ml oliwy
  • sól do smaku
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Liście jarmużu zwijamy w pęczki i drobno siekamy, możemy też ręcznie porwać je na małe kawałki. W następnej kolejności umieszczamy jarmuż w misce, a następnie dodajemy do niego pokrojony owoc kaki lub cząstki śliwek. Nie czekając długo, do sałatki dodajemy posiekane drobno jabłko oraz garść wybranych orzechów lub nasion. Następnie przygotowujemy sos.

Krok 2

Do przygotowania sosu polecam metodę "słoik al'a shaker". W wybranym słoiku, nie mniejszym niż rozmiar szklanki, umieszczamy kolejno wszystkie składniki z listy; łyżeczkę musztardy, świeżo startą skórkę pomarańczy, zmielony kmin rzymski, odrobinę pieprzu cayenne, łyżkę soku pomarańczowego, ocet oraz oliwę, powstałą mieszankę doprawiamy odrobiną soli, a następnie zakręcamy szczelnie słoik i energicznie nim potrząsamy przez co najmniej dwie minuty.
Sos jest natychmiast gotowy do użycia, najbardziej jednorodną mieszankę tworzy zaraz po zmieszaniu, jeśli odstawimy go na dłużej, będzie potrzebował kolejnej dawki wstrząsów:)
Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy utworzonym dressingiem, w ilości dowolnej, tak aby zaspokoiła nasze indywidualne kubki smakowe. Surówkę dokładnie mieszamy, po czym dekorujemy ją z wierzchu cząstkami pomarańczy.
Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×