Sałatka z jarmużem
Składniki
Sałatka:
- 200 g jarmużu, umytego, osuszonego i pozbawionego łodyg
- 1 szt owocu kaki (można zastąpić śliwkami)
- 1 szt jabłka
- 1 szt pomarańczy
- 1 garść prażonych migdałów, słonecznika, pestek dynii lub orzechów.
Sos (ok. 3/4 szklanki):
- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej typu dijon)
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- 0.5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 1 szczpyta pieprzu cayenne
- 1 łyżka świeżego soku z pomarańczy
- 40 ml octu ryżowego lub białego octu winnego
- 60 ml oliwy
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Liście jarmużu zwijamy w pęczki i drobno siekamy, możemy też ręcznie porwać je na małe kawałki. W następnej kolejności umieszczamy jarmuż w misce, a następnie dodajemy do niego pokrojony owoc kaki lub cząstki śliwek. Nie czekając długo, do sałatki dodajemy posiekane drobno jabłko oraz garść wybranych orzechów lub nasion. Następnie przygotowujemy sos.
Krok 2
Do przygotowania sosu polecam metodę "słoik al'a shaker". W wybranym słoiku, nie mniejszym niż rozmiar szklanki, umieszczamy kolejno wszystkie składniki z listy; łyżeczkę musztardy, świeżo startą skórkę pomarańczy, zmielony kmin rzymski, odrobinę pieprzu cayenne, łyżkę soku pomarańczowego, ocet oraz oliwę, powstałą mieszankę doprawiamy odrobiną soli, a następnie zakręcamy szczelnie słoik i energicznie nim potrząsamy przez co najmniej dwie minuty.
Sos jest natychmiast gotowy do użycia, najbardziej jednorodną mieszankę tworzy zaraz po zmieszaniu, jeśli odstawimy go na dłużej, będzie potrzebował kolejnej dawki wstrząsów:)
Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy utworzonym dressingiem, w ilości dowolnej, tak aby zaspokoiła nasze indywidualne kubki smakowe. Surówkę dokładnie mieszamy, po czym dekorujemy ją z wierzchu cząstkami pomarańczy.
Smacznego!