Sałatka z kurczakiem i popcornem
Składniki
- 2 sałaty rzymskie (mini)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 chili
- 70 g sera z niebieską pleśnią
- garść suszonych ziaren kukurydzy
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 2 łyżki oleju lnianego
- płaska łyżeczka miodu
- płaska łyżeczka musztardy
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelnię wlewamy pół łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy popcorn, przykrywamy pokrywką i czekamy aż ziarna zaczną pękać. Trwa to około 3 minut. Popcorn można posypać odrobiną soli. Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kurczaka kroimy w dość sporą kostkę, solimy, pieprzymy i smażymy do zrumienienia (krótko, na większym ogniu). Składniki sosu (olej lniany, musztardę, miód, sok z cytryny) wlewamy do małego słoiczka i energicznie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki cebulę i chili, pokruszony ser pleśniowy, kurczaka. Polewamy wszystko sosem, mieszamy. Przed podaniem, posypujemy popcornem.