sałatka z tamaryndowymi krewetkami
Składniki
- 50 g oczyszczone krewetki
- 1 szt papryka chili
- 1 łyżeczka Chili Pieprz Cayenne Galeo
- 1 szt czerwona papryka
- 1 szt brokuł
- 1 szt trawa cytrynowa
- 1 łyżka Imbir mielony Galeo
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki cukier palmowy
- 1 garść kolendra
- 1 łyżeczka skrobia kukurydziana
- 3 łyżki olej arachidowy
- 2 łyżki pasta tamaryndowa
- 1 opakowanie sos rybny
- 0.25 szklanki gorąca woda
- 1 szczpyta sambal
- 1 opakowanie makaron ryżowy
Przygotowanie:
Krok 1
Sos – zmieszać wodę, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową.
Krok 2
Na oleju rozgrzanym w woku podsmażyć czosnek, chili, imbir i trawę cytrynową.
Krok 3
Dodać brokuła i paprykę, a następnie oczyszczone krewetki.
Krok 4
Smażyć do zrumienia
Krok 5
Dodać sos i smażyć ok. 2 minut.
Krok 6
Sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą, którą dodajemy na końcu.
Krok 7
Całość należy podawać na ugotowanym ryżowym makaronie i przybrać kolendrą.
Krok 8
Dla chętnych do osobnej miseczki nakładamy sambal.