Sałatka ze szparagów z pitahayą i rucolą
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pitahaya
- 1 opakowanie rucoli FIT&EASY
- 3 dymki
- 80 g orzechy włoskie
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 50 ml marsala
- ocet balsamiczny
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni rozpuścić cukier ( należy uważać aby się nie przypalił), dodać orzechy, zamieszać, wlać marsalę. Zamieszać, zagotować, odstawić do ostudzenia.
Krok 2
Rucolę przebrać, umyć, osuszyć, oderwać długie ogonki. Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końce. Pokroić w cienkie plastry na skos – plasterki powinny być długie. Cebulki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Pitahayę obrać i pokroić w niewielkie cząstki.
Krok 3
Na talerzu ułożyć rucolę, szparagi, cebulkę, pitahayę. Udekorować orzechami i polać sosem z orzechów zmieszanym z octem balsamicznym (ocet balsamiczny dajemy do smaku).
Krok 4
można skropić oliwą