Scotch Egg

Dodany przez: Miki Yum (więcej moich przepisów)

Scotch egg, czyli (z ang. szkockie jajko) brytyjska potrawa w postaci smażonego na głębokim tłuszczu jajka zawiniętego w mielonym mięsie z dodatkiem przypraw oraz ziół, pokrytego panierką z bułki tartej. Brzmi strasznie, wiem, ale to jedna z ulubionych przekąsek na wyspach. Jajko powinno być na twardo ale z płynnym żółtkiem, które rozleje się jak przekroimy scotch egg.
Obejrzane: 1636
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 2 jajka (koniecznie bardzo świeże)
  • 200 g mielonego mięsa, na wyspach używa się mięsa z kiełbasy
  • tymianek, pietruszka, szałwia, słodka papryka itp
  • 1 łyżka angielskiej musztardy
  • 50 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko rozbełtane (sorry, nie wiem jak inaczej napisać:)
  • 50 ml mleka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Włóż jajka do garnka, zalej zimną wodą, nakryj i doprowadzić do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i poczekaj 3 minuty, następnie przełóż jajka do wody z lodem na 10-15min.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni

Krok 3

Mielone mięso dopraw do smaku, dodaj zioła, musztardę, odrobinę zimnej wody i zmiksuj. Podziel na 2 kulki. Rozwałkuj używając dwóch kawałków folii aluminiowej. Będziesz w to zawijać jajka...

Krok 4

Gdy jajka są chłodne bardzo ostrożnie obierz je ze skorupki, możesz użyć do tego łyżeczki

Krok 5

Obsyp jajko mąką, położ na rozwałkowanym mięsie i delikatnie ja zawiń, ja robię to w rękach. Włoż do lodówki.

Krok 6

Przygotuj 3 miski. W pierwszej mąka, w drugiej jajko z mlekiem, w trzeciej bułka tarta. Obtocz jajka po kolej w mące, jajku, bułce.

Krok 7

W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzej olej (napełnij do 2/3 głębokości). Smaż jajka po 2 minuty aż będą złote z każdej strony. Potem włóż do rozgrzanego piekarnika na 10min. Podawaj gorące. Z piwem. Wcale nie jest to takie trudne!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×