Śledzie z suszonymi prawdziwkami
Składniki
- 5 filetów śledziowych solonych
- 1 szklanka prawdziwków suszonych
- 2 duże cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 0.5 łyżeczki cukru
- 0.33 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 3-4 łyżek oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby namoczyć w ok.1 ,5 szklanki wody. Po ok.2 godzinach gotować ok. 30 minut do miękkości. Osączyć ale wody z gotowania grzybów nie wylewać.
Krok 2
Płaty śledziowe namoczyć na ok. 2 godziny (czas moczenia w zależności od tego, jak bardzo są słone).
Osączyć,pokroić w ok.2 cm paseczki.
Krok 3
Cebule obrać i pokroić w półplastry.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i poddusić, dodać prawdziwki i przesmażyć razem
Krok 4
Podlać ok. 1 szklanki wywaru z gotowania grzybów, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz, sok z cytryny i paprykę słodką. Dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 5
Po wystudzeniu wymieszać ze śledziami i odstawić na ok. 2-3 dni,aż smaki się przegryzą. A warto poczekać, bo śledzie są pyszne.