Szpinak z krewetkami, pomidorkami koktailowymi i parmezanem
Składniki
- 1 pęczek szpinaku (mrożony w liściach lub świerzy)
- 20 dkg krewetek
- 25 dkg pomidorki koktailowe
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 1 łyżka ser pleśniowy
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni zblanszować szpinak lub rozmrozić go (bezpośrednio na patelni), aż zmięknie. Dodać ser pleśniowy, czekając aż się roztopi i połączy z liśćmi szpinaku. Przełożyć go do ciepłego naczynia, w najlepiej takiego, w którym danie będzie serwowane. Na tej samej patelni rozgrzać masło, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, krewetki, sól i pieprz - a po kilku minutach przekrojone na pół pomidorki koktailowe.
Krok 2
Gorącą zawartość patelni dodać do szpinaku (razem z sosem), posypać danie tartym parmezanem.