Tagliatelle z cukinii z kus kusem i miętą

Dodany przez: dealcooking (więcej moich przepisów)

Tagliatelle z cukinii z kus kusem i miętą
Tagliatelle z cukinii ma bardzo delikatny smak, więc sam kus kus dodaje większego znaczenia w tym wypadku, nie wspomnę już o mięcie... Dobrym dodatkiem byłyby pistacje, ale orzechy brazylijskie również się sprawdziły. Cukinię cienko kroimy wzdłuż, albo używamy do tego obieraka takiego jak do szparagów. Paski kroimy wzdłuż na pół, po to by były mniejsze. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekany drobno czosnek, wrzucamy paski cukinii, pieprzymy, a na końcu solimy. Smażymy do momentu, aż cukinia będzie prawie miękka. Posoloną kaszę kus kus zalewamy wrzątkiem. Poziom wody ma być większy o ok. 1 cm niż kaszy. Odstawiamy na ok. 15 min. 2 łyżki oliwy, łyżkę kremu balsamicznego, skórkę z limonki, sól i pieprz mieszamy ze sobą, dodajemy do kaszy. Dodajemy posiekane listki mięty, możemy chwilę wszystko podgrzać na patelni. Na talerzu układamy tagliatelle z cukinii, a na to kaszę kus kus, posypujemy orzechami
Obejrzane: 1672
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 1 szt cukinii
  • 200 g kus kusa
  • 1 pęczek mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • skórka z limonki, sparzona
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pokruszonych orzechów brazylijskich
  • sól
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cukinię cienko kroimy wzdłuż, albo używamy do tego obieraka takiego jak do szparagów.
Paski kroimy wzdłuż na pół, po to by były mniejsze.

Krok 2

Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekany drobno czosnek, wrzucamy paski cukinii, pieprzymy, a na końcu solimy. Smażymy do momentu, aż cukinia będzie prawie miękka.

Krok 3

Posoloną kaszę kus kus zalewamy wrzątkiem. Poziom wody ma być większy o ok. 1 cm niż kaszy. Odstawiamy na ok. 15 min.

Krok 4

2 łyżki oliwy, łyżkę kremu balsamicznego, skórkę z limonki, sól i pieprz mieszamy ze sobą, dodajemy do kaszy. Dodajemy posiekane listki mięty, możemy chwilę wszystko podgrzać na patelni.

Krok 5

Na talerzu układamy tagliatelle z cukinii, a na to kaszę kus kus, posypujemy orzechami

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×