Tatar śledziowy
Składniki
- 4 filety śledziowe matjasy w oleju
- 1 zielone jabłko
- 2 cebule dymki
- 4 zielone oliwki
- 2 ogórki konserwowe
- sól
- pieprz cytrynowy
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka wódki
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 kromki pieczywa Wasa z sezamem
- 25 g jarmużu
Przygotowanie:
Krok 1
Matjasy pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać,usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dymkę drobno posiekać. Wymieszać wódkę, sok z 1/2 cytryny oraz olej. Dodać pokrojone śledzie, jabłko i cebulkę, wymieszać i marynować wszystko przez 15 minut w lodówce.
Krok 2
Natkę (około 6 gałązek) drobno posiekać. Ogórka konserwowego i oliwki drobno pokroić. Wyjąć śledzie, dodać natkę, ogórka, oliwki i musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem, w miarę potrzeby solą.
Krok 3
Na kromce chleba Wasa ułożyć na środku kilka listków jarmużu, położyć obręcz do robienia tatara, wypełnić go masą śledziową, ostrożnie zdjąć obręcz, wierzch udekorować ziołami np tymiankiem lub gałązką natki. Skropić wszystko olejem lub oliwą.