Tatar z pieczonych buraków
Składniki
- kilka średnich buraków
- 200 g koziego twarożku
- 1 dojrzały granat
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- sok z cytryny
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- kilka gałązek kolendry
- 3 łyżki pestek ze słonecznika (prażonych)
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Z granata wyłuskujemy nasiona. Mieszamy z burakami i prażonymi pestkami ze słonecznika. Doprawiamy do smaku szczyptą kminu rzymskiego, sosem sojowym wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dla nadania ostrości dodajemy kilka kropel TABASCO®. Na wierzchu układamy knelki z koziego twarożku. Całość posypujemy drobno posiekaną, świeżą kolendrą.